29 Σεπτεμβρίου, 2024

Δ. Τριανταφύλλου στο Πρώτο: Έτοιμη η Τουρκία για τη μετά – Ερντογάν εποχή – Για την υγεία του πιο πολύ συζητούν στην Αθήνα (audio)

Δ. Τριανταφύλλου στο Πρώτο: Έτοιμη η Τουρκία για τη μετά – Ερντογάν εποχή – Για την υγεία του πιο πολύ συζητούν στην Αθήνα (audio)

«Η κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν πιο πολύ συζητείται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, παρά στην Τουρκία, όπου οι σχετικές συζητήσεις γίνονται πολύ προσεκτικά. Ήδη η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας κινήθηκε άμεσα να βρει ποιος μετέδωσε την είδηση και 30 άτομα αναζητούνται ή έχουν κληθεί για εξηγήσεις», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Κατά καιρούς, όπως είπε, συζητείται το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πιο κουρασμένος από ότι συνήθως, αλλά το ενδιαφέρον από όλη αυτή τη συζήτηση που απασχολεί τους Τούρκους πιο πολύ είναι η μετατροπή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα – όπου οι θεσμοί παίζουν μεγάλο ρόλο – σε ένα προεδρικό σύστημα στο οποίο όλα εξαρτώνται από τις οδηγίες του προέδρου.

«Είναι κάτι που νομίζω ότι θεσμικά δεν βρίσκεται σύμφωνη την πλειοψηφία των τούρκων. Δηλαδή το να κρέμεται το μέλλον της χώρας από το εάν είναι καλά ο πρόεδρος ή όχι. Η συζήτηση γίνεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι άλλο ένα θέμα που η αντιπολίτευση το έχει ανεβάσει, ενόψει των εκλογών όποτε και αν γίνουν. Τον κατηγορεί ότι παίρνει λάθος αποφάσεις, γι’ αυτό και η οικονομία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και παρεμβαίνει συχνά στην Κεντρική Τράπεζα αλλάζοντας τους διοικητές και άλλους αξιωματούχους», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, η Τουρκία είναι έτοιμη για τη μετά-Ερντογάν εποχή, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει «τι Τουρκία θα είναι και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα». Μάλιστα, τούρκοι αναλυτές και επιστήμονες υπενθυμίζουν πως όταν πέθανε ο Οζάλ, τα κόμματα κατάφεραν να φτιάξουν ένα σύστημα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, απάντησε πως «αν πάθει κάτι ο πρόεδρος θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος μέχρι να πάμε σε εκλογές. Αλλά νομίζω, ότι θα επανέλθουν οι θεσμοί». Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση με τους 10 ξένους πρεσβευτές όπου ο Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει πίσω, κάτι που σημαίνει ότι οι θεσμοί αντέδρασαν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Ανέφερε, επίσης, και την απειλή Τσαβούσογλου περί παραίτησης, λέγοντας πως ο εκπρόσωπος του θεσμού που λέγεται υπουργείο Εξωτερικών, σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, είπε «ως εδώ, είναι μερικά πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Ο καθηγητής είπε ότι δεν γνωρίζει εάν η διάδοχη κατάσταση επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως υπάρχει φοβερό υπόβαθρο εθνικισμού στη γειτονική χώρα. «Και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης να κερδίσουν τις εκλογές, δεν είναι και οι πιο φιλελεύθεροι. Ούτε το εκλογικό σώμα δεν είναι φιλελεύθερο, είναι συντηρητικό. Ο εθνικισμός έχει ουσιαστικά τη σύμφωνη γνώμη του λαού», επεσήμανε θυμίζοντας πως η κρίση των Ιμίων έγινε με την κοσμική εξουσία στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/

Αφήστε μια απάντηση