29 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας, αλλάζει το ωράριο στα καταστήματα – Πού θα μπαίνουν και που όχι οι ανεμβολίαστοι

Νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας, αλλάζει το ωράριο στα καταστήματα – Πού θα μπαίνουν και που όχι οι ανεμβολίαστοι

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σταθερή είναι η θέση της κυβέρνησης ότι οικονομία και κοινωνία δεν θα κλείσουν, δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μια ημέρα μετά το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα κατά ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση δεδομένου ότι λειτουργούν οικονομία και κοινωνία.

Δήλωσε ότι «υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν και ότι αυτές λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες. Εχουμε αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή ώστε να γίνονται διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, συμπλήρωσε.

Το σύστημα πιέζεται αλλά αντέχει, υποστήριξε. Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει κενές ΜΕΘ και κλίνες. Λόγω της έντασης σε ορισμένες περιοχές ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης. Αποστέλλονται οι ειδοποιήσεις και αναμένεται να είναι περίπου 80, κυρίως σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα».

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς μίλησε για μια ανοδική πορεία με 900.000 κλεισμένα ραντεβού.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, δήλωσε. Έκανε λόγο για τρία στάδια:

  • Χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ)
  • Χώρους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με rapid test (λιανεμπόριο, εκπαίδευση, χώροι εργασίας, ανοικτοί χώροι εστίασης, χώροι λατρείας). Στο δημόσιο θα υπάρξει κυλιόμενο ωράριο από τις 07.00 έως τις 21.30. Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00 (δείτε την σχετική αποκάλυψη του Ε.Τ.).
  • Χώρους διασκέδασης και κλειστούς χώρους που η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους (εστίαση, σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια). Για τους ανήλικους δίνεται η δυνατότητα του self test.

Για την τρίτη δόση και τους άνω των 60 ετών από τις 13/12 θα λογίζονται ως «πλήρως εμβολιασμένοι» όσοι έκαναν την αναμνηστική δόση.

ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή: Αλλάζει το ωράριο στα καταστήματα

Από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της υγείας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε ότι στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ στους εξωτερικούς μπορούν να κάθονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid test).

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

Εκτός από τους εμβολιασμένους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ., όπως ορίστηκε με ΚΥΑ την περασμένη εβδομάδα.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Νέα μέτρα με τα οποία σφίγγει περισσότερο ο κλοιός στους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ενήλικοι ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, ούτε με την επίδειξη rapid ή μοριακού τεστ. Αναλυτικά, απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα, τα σινεμά, τα μουσεία, τις εκθέσεις, τα συνέδρια, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα.

Με την επίδειξη rapid ή μοριακού τεστ, θα μπορούν να μπουν στις εκκλησίες, στα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, ενώ θα είναι επίσης απαραίτητο για τις υπεραστικές μετακινήσεις τους, για τον χώρο εργασίας τους – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- καθώς και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τέλος, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, στα φαρμακεία, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να τονιστεί ότι τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν για τους ενήλικους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τους ανήλικους από 4 έως 17 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος με την επίδειξη self-test.

ΠΗΓΗ: https://eleftherostypos.gr/

Αφήστε μια απάντηση